Алхімія. Частина 1: "Не все те золото, що зі ртуті..."

Споконвіку алхімія вважалась утаємниченою та прихованою наукою. Через це досить довго науковці вважали, що алхімія - це примітивна хімія, але ставлення до цієї науки змінилось вже у 20 столітті.

Філософський камінь


За своєю суттю алхімія живе і функціонує лише у тому випадку, якщо проходить змішування речовин. Як і всі езотеричні знання, алхімія будується на постулаті про подібність мікрокосму і макрокосму.

У всіх алхімічних традиціях виняткову роль має ртуть та її сульфід — кіновар (HgS), які часом навіть дають назву всій алхімічній системі. Наприклад, «расаяна» (один зі змістів — «колісниця ртуті», «вчення ртуті») — індійська алхімічна традиція, «дань»(«цинь») («мистецтво кіноварі») — китайська. У європейській алхімії слово, яке позначає ртуть, співпадає з іменем покровителя алхімії — Меркурія (бога і планети) та її легендарного засновника (Гермеса Трисмегіста). Дієвості алхімічних методів, як вважали найчастіше, потрібне сприятливе розташування небесних тіл, які спостерігали астрологи. Тобто є також очевидним зв'язок між методами алхіміків та астрологів. Крім того, використовується сірка, 6 традиційних металів (свинець, залізо, мідь, олово, срібло, золото), сполуки миш'яку (перш за все ауріпігмент та реальгар), сурма, селітри, луги та деякі інші неорганічні та органічні сполуки, в китайській, індійській і тибетській алхімії, крім того, коштовні камені та трави.

У всіх алхімічних системах важливе значення мають ідеї:

  1. очищення і переплавлення речовин, що беруть участь у роботі, шляхом прожарювання, переплавлення, амальгамування, дистиляції;

  2. священного шлюбу, сполучення чоловічого та жіночого принципів, поєднання протилежностей.


Остання в європейській алхімії має форму «хімічного весілля», «королівського шлюбу», сполучення брата і сестри, Сонця і Місяця, Гермафродита і Салмакіди, самця і самки різних тварин, в індійській — союз Шиви і Шакти, в китайській — з'єднання дракона і тигра чи зустрічі Пастуха і Ткачихи (Небесної Діви). Для єгипетсько-греко-арабсько-європейської алхімічної традиції виключно важливу роль має також ідея смерті (зазвичай у формі вбивства) і воскресіння.

Жодна з алхімічних традицій не описана повно сучасною наукою. Дослідження знаходяться у початковій стадії, більш чи менш достовірно реконструйовані лише окремі фрагменти алхімічних систем. Ведуться дискусії навіть з основних питань. Це пов'язано перш за все з самим характером алхімічних вчень, що мають практичну спрямованість та передбачають трансформацію самого алхіміка. Основне відкриття дослідників алхімічних систем полягає в тому, що останні не можна правильно зрозуміти без практичного проходження всіх їх стадій самим дослідником. За своєю будовою алхімічні знання являють собою дивовижні чарівні світи, наповнені загадками і таємницями. Цілком можливо, що нова інформація змінить наше уявлення про середньовічну алхімію та давні часи загалом.

До речі, дуже цікава гра на цю тему:

http://www.telesputnik.ru/tools/alchemy.html

Спробуйте себе у ролі Алхіміка!

Коментарі

Популярні публікації